Dr. Pálinkás Imre, a netes oldalakon, fórumokon Celsior néven ismert író és szerkesztő adott interjút az SFportal stábjának a Csillagvető című M.A.G.U.S. regény újbóli megjelenésének apropójából. A hosszúra nyúlt beszélgetést három részben adjuk közre – a „bemelegítő” első fordulóban a magyar fantasy helyzetéről, az e-bookokról, fantasy díjról faggattuk.

SFportal Sci-Fi Magazin: Legutóbb akkor hallhattunk Rólad, amikor a KIMTE 2012-es fantasy díjának zsűritagja lettél. Lesz mit díjazni 2012-ben? Az elmúlt egy-két évben a kiadványok túlnyomó része vagy valamilyen amerikai fantasy sorozat fordítása, vagy pedig magyar kötetek újrakiadása volt… viszonylag kevésnek tűnik az új magyar fantasy, pl. Amerrúnia vagy Dreamworld.

Dr. Pálinkás Imre: Ami van, azt értékeljük – de megegyeztünk abban, hogy nem kötelező minden évben kiadni a díjat. Ha abban a kevésben találunk értékelhetőt, akkor átadjuk a díjat, de ez közös döntés lesz és ennek még előtte vagyunk. Nem beszélnék mások nevében.

SFportal: Akár a díjtól is függetlenül, de te hogyan látod a magyar fantasy elmúlt két-három évét? Én állni látom a magyar fantasy piacot.

Dr. P.I.: Teljesen… Majdnem ugyanazt éljük meg, mint sci-fi terén. Ott a nagy fellendülések évtizedekkel ezelőtt voltak, de azóta sajnos túlnyomórészt egy lefelé tartó tendenciát tapasztalunk, legalábbis ami az olvasottságot illeti. Ugyanezt éljük meg most fantasyben is:  itt és most úgy tűnik, túl van a csúcspontján. Ez egyébként részben köszönhető az általános olvasási kedv visszaszorulásának is. Egyéb dolgok kötik le az embereket.

SFportal: Visszaszorult az olvasási kedv?

Dr. P.I.: Nem csak erről van szó. Rengeteg könyv hozzáférhető angolul – azoknak, akik tudnak angolul – már online is. A fiatalok olvasnak ugyan, de ritkán könyvet.

SFportal: Említetted az online hozzáférést, ezzel kapcsolatban van egy új trend – igaz, egyelőre itthon még kisebb arányban, de kezdenek fellendülni az e-könyvek. Az e-könyv ellenség vagy lehetőség?

Dr. P.I.: Kinek-kinek. Szeretem a papíros könyvet, de van Kindle-m is. Azt is nagyon szeretem, mert kicsi, elfér, el tudom magammal vinni amikor utazgatok. Más kérdés, hogy nem minden könyvem van rajta. Az e-book lehetőség. Nagyon át fogja alakítani a könyvekről való gondolkodást, elsősorban a könyvkiadók gondolkodását.

SFportal: Miben fogja a könyvkiadók gondolkodását átalakítani – és miben fogja a Te gondolkodásodat átalakítani, mint íróét és mint szerkesztőét?

Dr. P.I.: A könyvkiadók ezentúl nyilván nem nyomdaköltségekkel fognak foglalkozni, az ezzel kapcsolatos problémáik csökkennek. Illetve jelenleg a fő gondot a terjesztők jelentik, itthon és külföldön is, az ezzel járó minden negatívummal…  ilyesfajta terjesztő az e-booknál nem lesz. Hogy a disztribúcióra ki-hogyan fog rámozdulni, és hogyan fogják megoldani, abba én nem látok bele. Szerzőként különösebben nem foglalkoztam a dologgal. Egyrészt megeshet, hogy nagyobb példányszámot tesz lehetővé, de az is igaz, hogy limitálja az elérhetőséget, mert például egy pályaudvari könyvesstandra nem fogják kitenni az e-könyveket, legyen ponyva vagy nem ponyva kategória. Jelentős érvágást jelentett annak idején az utcai könyvterjesztők eltűnése, mert nehezebbé tette az olvasók közvetlen elérését.

SFportal: Tehát az SF és fantasy irodalom példányszámának csökkenésében szerinted az utcai terjesztés eltűnése jelentette a fő okot?

Dr. P.I.: Igen, mindenképpen. Az utcai terjesztők borzasztóan érdekeltek voltak abban, hogy minél többet eladjanak, a nyomdák érdekeltek voltak abban, hogy kihasználják a kapacitásaikat, kint voltak a könyvek az utcán, az embereknek nem volt számítógépük, mobiltelefonjuk se nagyon, nem cseteltek, sokat utaztak, és vették a könyveket, miközben jöttek-mentek az országban. Ez egy kicsit visszaesett ehhez képest. Egy átlagos könyvesbolti eladó talán már nem annyira motivált, hogy eladja a könyveket a betérőknek.

SFportal: Elképzelhető, hogy egy e-bookos terjesztésben motiváltabbak lesznek a szereplők? Vagy inkább aggodalommal figyeled ezt a dolgot?

Dr. P.I.: Nem aggódom, ez a tendencia és ez a trend, de lehet, hogy sokan meg fogják járni, hogy követik ezt a trendet. A személyesség el fog tűnni… Arra gondolok, hogy nem a terjesztő fogja ajánlani a könyvet. Fel fog értékelődni a közösségi oldalak szerepe, hogy ajánlják egymásnak az emberek a könyveket, és az önmarketing is jobban ráfér majd a kiadókra.

SFportal: Te egyébként támogatnád, hogy e-bookként publikálják a könyveidet? Akár a meglévőeket, akár a későbbi írásaidat?

Dr. P.I.: A Kék éjszakák árnyai volt e-könyv formátumban, a kétezres évek elején próbálkozott valaki vele… Már a kezdet kezdetén igent mondtam az ilyen próbálkozásokra. Úgyhogy nekem az e-publikációk ellen nincs kifogásom.

SFportal: Egyelőre papírban jelent meg újra egy könyved, egy újrakiadás – de mikor lesz újabb mű? Ennek a folytatása akár, vagy más M.A.G.U.S. regény, vagy egyéb fantasy?

Dr. P.I.: Bontsuk szét a kérdést. Van a Hollóidők, amit szeretnék befejezni. Az ígéreteket illik megtartani. Egyéb könyveket írogatok, de azok szerelem-projektek, ezek mellett van persze felkérésem, hogy írjak más könyvet is. Vannak, amiket szeretnék megírni, azok egyáltalán nem MAGUS-regények, a Hollóidőket leszámítva; egy pár science-fiction, egy realista fantasy, és egy történelmi regény.

SFportal: A Hollóidők kivételével inkább elszakadnál a M.A.G.U.S.-tól?

Dr. P.I.: Teljes mértékben. Azt gondolom, hogy gyakorlatnak nem volt rossz, érdekes volt, tanulságos. De most már más témák érdekelnek.

SFportal: Elment a kedved a M.A.G.U.S.-tól? Folyamatosan vannak súrlódások, perek, ezek is belejátszanak? Vagy ez teljesen hidegen hagy téged?

Dr. P.I.: Nem mondanám, hogy hidegen hagy, de a M.A.G.US.-tól nem a perek vették el a kedvemet, hanem a körítés. Sok olyan emberi dolgot láttam, ami után azt gondolom, hogy ez már nem az a közeg, ahol szívesen írnék. Magamon is észreveszem, hogy sokkal jobban és lelkesebben dolgoztam, amikor még távol volt tőlem ez az egész M.A.G.U.S.-mizéria. Az írás szépségéért és lendületéért írtam. Minél jobban megismertem azt, ami rárakódott, annál jobban elment a kedvem, hogy én ehhez hozzájáruljak.

SFportal: Tehát nem a konkrét jogi ügyek, hanem az emberi tényező játszik közre. Itt írótársakra kell gondolni?

Dr. P.I.: Az emberi tényező… Olyan rosszízű dolog lett ez. Kicsit hasonló ahhoz, amin a Nyulászi Zsolt végigment – legalábbis nekem úgy tűnt, amikor beszéltem vele. Én anno az elején voltam a folyamatnak, aminek ő már a végén járt. Akkor nem nagyon értettem őt, most már igen.

SFportal: Az emberi tényezőn túl azért zajlanak a perek is – a pereskedések kellős közepén mégiscsak rábólintottál a Csillagvető újrakiadására. Nem tartasz attól, hogy még jobban belekeveredsz ezekbe az ügyekbe?

Dr. P.I.: A perpatvar sajnos végigkíséri a MAGUSt. Ha és amikor beidéznek, muszáj lesz új dolgokat mondanom a bírónőnek. Egyébként a mostani helyzet, az éppen futó négy vagy öt perrel, csak a korábbi minták átrendeződése.

SFportal: Hogyhogy? Amikor Gáspár András belátta, hogy nem bír a Szürkecsuklyások ügyvédjével, inkább átállt az ő oldalukra. Azóta a Delta felől perel.

Az interjú második felvonásában egyre mélyebbre megyünk a M.A.G.U.S. sztoriban – Celsior beszél az Inomi kiadót megelőző időkről és az ő főszerkesztői regnálásáról egyaránt… valamint arról a színfalak mögött zajló előjátékról, amelyik ahhoz vezetett, hogy még mindig több fronton zajlanak a perek kiadók között.