[caption id="attachment_4282" align="aligncenter" width="575" caption="Terminator 4 Salvation - John Connor (Christian Bale)"]Terminator 4 Salvation - John Connor (Christian Bale)[/caption]

Az Amerikában május 21-én bemutatott Terminator: Megváltásban a jövő hadvezére, John Connor csak, mint háttérben meghúzódó karakter tűnt volna fel, legalábbis ha az eredeti forgatókönyv szerint készült volna el a film. McG rendező röviden így jellemezte a változtatásokat:

„Nem volt mit tenni. Találkoztam Christian Bale-lel, és azt mondtam: ’Hé, Christian, azt akarjuk, hogy játszd el Marcust.’ Erre ő: ’Én Connort akarom játszani.’ Mire én: ’Akkor vissza kell mennünk, és kicsit jobban össze kell hangolni Marcus és Connor szerepét.’”

Christian Bale egy interjúban részletesebben is beszélt John Connor szerepének változásáról, és saját magáról:

Miért John Connor karakterét választottad Marcus helyett, akit eredetileg szántak neked?

Nem igazán emlékszem, mi ösztökélt a két karakter közötti választásban. Olvastam néhány helyen, hogy az emberek szerint nem voltam elégedett az eredeti forgatókönyvvel. És nem én voltam az egyetlen. Mindenki azt mondta, hogy változtatni kell. Connor eredetileg nagyon, nagyon rövid időre tűnt volna fel. Én pedig örültem volna, ha a történet méltóvá válna a mitológia újraélesztésére. Azonban jött az írósztrájk, és az íróink visszaléptek. Szerencsére, ekkor jött a barátom, Jonah Nolan.

És Jonah azt mondta: „Christian, úgy írjam meg, hogy Connor ugyanannyit szerepeljen, mint az eredeti forgatókönyvben, vagy növeljem meg a jelentőségedet?” Erre azt feleltem: „Nem érdekel, hogy mit teszel, csak ez legyen a legjobb történet. Nem akarok csak egy hétig dolgozni.” Mert valójában eredetileg csak egy jelenetem lett volna a filmben. Szóval azt mondtam: „Tégy meg mindent, ami szerinted szükséges ahhoz, hogy a legjobb sztori álljon össze, aztán hozd el, és mi megcsináljuk.” És szerintem igaz, hogy a tudtán kívül sikerült jobban összekapcsolnia ezt a filmet a korábbiakkal, méghozzá azzal, hogy növelte Connor szerepét.

Ezek a filmek a modern technológia veszélyeiről szólnak. Te melyik mai technológiát találod félelmetesnek?

Azok a fotók, amelyekről meg tudod mondani, pontosan hol vették fel őket, tudod? Minden átkozott utca látható, és szinte érzed, hogy figyelnek téged. Lenyűgöző, de nagyon Nagy Testvér érzete van. Hm, a biztonsági rendszerek, amelyeket az emberek az otthonaikba szerelnek. Meggyőződésem, hogy valaki figyel és hallgat, minden percben. Mint például, a – hogy is hívják – a GM csinálja, valami On Star? (Egy biztonsági rendszer, amit az autókba szerelnek, és azon keresztül segítséget lehet hívni baleset, vagy egyéb vészhelyzetek miatt – Dzséjt.) Megnyomsz egy gombot, és beszélsz valakivel, akit hall téged. Ó igen, ők biztos nem hallgatóznak sokat, csak amennyit akarnak.

Emlékszel, mikor láttad először a Terminatort?

Az első filmet több évvel a megjelenése után láttam, nagyon tetszett. Nagy hatással volt rám. 17 éves voltam, mikor átjöttem az államokba, és akkor mutatták be a T2-t, amit meg is néztem, és az nagyon emlékezetes lett. A nyitóhétvége volt, és egy átkozott szót sem hallottam a filmből, mert mindenki annyira sikoltozott. Szóval ez volt számomra a bevezetés az amerikai közönségbe, láttam, ahogy egy film mindenkit megőrjített. Nagyon élveztem. Hogy egy újabb folytatás készüljön, azt nem tartottam jó ötletnek. Nincs túl sok hasonlóság a két film között, és nincs szándékomban hasonlítgatni, nem is szeretek hasonlítgatni, de egy anno egy ötlet végül feltámasztotta a Batman filmeket. És bár e két mozi nagyon különböző, hiszek benne, hogy van egy potenciálisan jó történetünk, és nagyon szeretném látni egy újabb széria feltámadását.

Arnold fan vagy?

Azt hiszem, az mindig csodálatra méltó, ha te vagy a mérce. Természetesen sokan próbálták utánozni, főleg a ’80-as években voltak ezek a nagy, izmos fiúk. De ő volt az első, és nagyon illett hozzá. Csak elég megnézni, mit ért el, egy jelenség a fickó. SPOILER! Szóval abszolút izgalmas volt számomra az a jelenet, amikor Connor szembekerül az eredeti T-800-assal. SPOILER VÉGE.

Ha egy szigeten rekednél Batmannal és Conorral, melyiküket választanád?

Egyiküket sem választanám, hisz mindkettő férfi.

Ha választanod kellene közülük?

Mármint, melyiket választanám, ha van nálam fegyver? Egyiket lelövöm, aztán máris boldogabb vagyok. Nem hiszem, hogy jó fejek, csak mert a parton lógnak.

Szerinted lehetséges, hogy Chris Nolan a következő filmje után egy újabb Batman filmet készítsen?

Én megtanultam a leckét. Semmit sem mondok, míg Chris Nolan nem nyilatkozott ez ügyben.

A Terminator: Megváltást június 4-én mutatják be a hazai mozik.

]]>