A FedCon hangulatát nem csak az adja meg, hogy tucatnyi sztárvendég fordul meg arra mindenféle sci-fi sorozatokból, hanem a környezet is, és itt nem az ötcsillagos szállodára gondolunk elsősorban, hanem a résztvevőkre. Ennyi sok jelmezes rajongót Európában sehol nem látni, mint itt. Idén is jelen volt például egy komplett klingon gárda, egy saját sarokban állítottak fel klingon díszletet – de valamelyik csillagrombolóról elszabadult egy teljes birodalmi helyőrség is, Darth Vaderrel és csinos birodalmi tisztnőkkel az élen. És bár a klingon / birodalmi csapatok baromi jól néztek ki, pláne ekkora nagy hadakban, mégis volt néhány olyan jelmez, ami ezeket felülmúlta. Akadtak még trillek is a társaságban, de róluk nincs kép, mert az AXN SCI-FI – SFportal Találkozó trilljei magasan verik őket. A többi jelmezről viszont Rita hozott egy csomó képet is, mi most megmutatjuk az SFportal 7 kedvencét.

Six & Gaius Baltar

Ritáról kötelező jellegű információ, hogy ő bizony nagy rajongója a Battlestar Galactica című sorozatnak (Richard Hatch és Edward James Olmos pedig nagy rajongói Ritának a FedCon óta). Nem véletlen, hogy amint meglátta Six-et és Gaius-t, egyből le is fotóztatta magát velük. (Sixből volt nem gyengéden elhízott példány is, őt nem tudtuk lencsevégre kapni sajnos, pedig olyan maradandó élmény volt, amit mindenképp szerettünk volna megosztani az olvasókkal.)

Igazából ez az a jelmez, amit a legkönnyebben elő lehet állítani: kell hozzá egy csinos szőke lány, egy jó kiállású pasi, fél méter vörös ruhaanyag megfelelően szabva, zakó, ing, nadrág.

Mivel Magyarország megfelelően el van látva csinos szőke lányokkal (még sokkal jobban is, mint a németek), jó kiállású pasikkal is, vörös ruhaanyagot, inget, zakót, nadrágot relatíve könnyen be lehet szerezni, ezért reméljük, sikerült tippet adnunk a következő SFportal Találkozóra. Megfelelő induló létszám esetén külön Six-Gaius hasonmás versenyt fogunk rendezni. A győztes páros fotózkodhat Ritával is!

Terminator páros

Maradjunk a vörös és fekete vonalnál még egy percre, és csodáljuk meg a vörös Terminator lányt, és a T-800-as enyhén pocakosra tervezett változatát.

Valójában ezt a jelmezt sem túl nehéz előállítani, a két fő hozzávaló (helyes szőke lány, enyhén pocakos pasi) összehozható, vörös ruha keríthető, póló, napszemüveg és bőrkabát szintén nem akadály.

Ami komolyabb rákészülést igényel, az a kar lecserélése fegyvernek kinéző bizbaszra: a kar eltüntetésében segíthet egy fénykard, esetleg a 4-6-os villamos, de lehet, hogy egyszerűbb eleve úgy megcsinálni a fegyvert, hogy rá lehessen húzni a karra.

Ami még kell, az ugye a lövésnyomok felhelyezése, ez történhet sminkkel, vagy ha valaki nagyon bevállalós, akkor véglegesen fel is lehet tetoválni azokat.

Fogalmunk sincs…

..hogy ezek a jelmezesek milyen karaktert ábrázolnak, egyáltalán milyen sorozatból vannak, úgyhogy ha valaki tudja, bekommentelhetné. Addig is, hívjuk őket randomlatexeknek (a kifejezés alapvetően a Star Trek sorozatokban egy-egy epizód erejéig feltűnő alieneket fedi, akik aliensége általában a szerencsétlen színészekre felhordott és random megformált maszkokban merül ki).

Attól még, hogy randomlatexek, nagyon-nagyon jól néztek ki ezek a lányok (valószínűleg lányok) a FedConon.

Hogy ezt a jelmezt hogyan célszerű előállítani, arról fogalmunk sincs, mindenesetre valószínűleg nem két perces móka, a maszk viselésért pedig őszinte részvétünk, egy teljes hétvégén keresztül nagyon macerás lehet a dolog.

Hellboy

Na, ő az, akit meglátott pár marcona klingon, és elismerő bólogatások közepette vették őt körbe. A valóságban, ha ezek találkoznak, valószínűleg elcsattant volna pár baráti pofon, hogy aztán a stresszoldó verekedést követően némi vérbor mellett filózzanak az élet értelméről – itt a pofonok kimaradtak, a vérbort nem tudjuk, de az biztos, hogy a jelmezkészítés rejtelmeiről eszmét cseréltek.

Igazából ez sem tűnik egy bonyolult jelmeznek, csak nagyon megtermett rajongónak kell lenni ahhoz, hogy ne váljon nevetségessé a dolog – és persze kell szerezni a megtermett rajongóra megfelelő méretű kabátot, meg valami óriási méretű pisztolyt. A kabátot talán a kínai piacról, a pisztolyt az ukrán maffiától érdemes megszerezni. Valószínűleg a két szarvacska sem túl nagy kihívás.

Borgok

Akik még jókora feltűnést keltettek a FedCon előterében, azok a borgok voltak. Őket se irigyeljük túlságosan, mert minden bizonnyal dög meleg lehetett ezekben a fekete kosztümökben az élet, plusz még a három kiló vakolat se lehet kényelmes az ember arcán. A jelmez előállítására tippeket nem tudunk adni, esetleg egy Paramount raktárat lehet érdemes kirámolni.

Dupla klingon

Említettük, hogy rengeteg klingon harcos mászkált a FedConon? És hogy mindegyik nagyon élethű volt? Nohát, ebből a tömegből nem egyszerű kitűnni, de a mellékelt fiatalembernek sikerült. Vegyél egy élethű klingon jelmezt, majd csinálj egy mozgatható, kézrehúzható klingon babát is. Ezzel már akár stand-up-comedyt is lehetne csinálni, ajánljuk Jeff Dunham szíves figyelmébe.

Davy Jones

Bár annyira nem sci-fi, mégis, volt jónéhány Karib tenger kalózaiból szalajtott jelmezes is, így Jack Sparrow kapitányból több példány is szaladgált a környéken.

A legjobb mégiscsak Davy Jones volt személyesen, aki nagyon szerette volna magával vinni Ritát a Bolygó Hollandira, de megfenyegettük, hogy fénykarddal vágjuk le a csápjait.

Mindenesetre ilyen jelmezt tök jó lenne hazai találkozókon is látni, mert nagyon királyul néz ki. Ritát pedig indítani fogjuk egy Laura Roslin hasonmás versenyen, ebben a szemüvegben teljesen úgy néz ki, mint a kolóniák elnöknője a BSG-ből.

Szavazz! Neked kik tetszenek a legjobban?

]]>