Már csak pár napja lett volna hátra a kerek 10 éves évfordulóból a NASA Mars Global Surveyor (MSG) szondájának, amikor az elhallgatott, s többé nem sugározta jeleit a vörös bolygóról. „élete” termékeny volt, és többszörösen hosszabb a tervezettnél. A szonda elhallgatása nem hirtelen következett be: az öregedés jelei már régen megmutatkoztak rajta.

A Mars Reconnaissance Orbiter keresAz utolsó adat 2006 november 2-án érkezett a szondától. Egy gyenge jel – amit az Opportunity marsjáró fogott – három nappal később még jelezte, hogy a MGS még próbálkozik, de aztán végleg elnémult.

A NASA szakemberei számíthattak már az eseményre: a Mars Global Surveyor már törött szárnnyal mozgott és számos más problámával is küzdött. A végső elhallgatás oka egy napelem meghibásodása lehet, ami miatt a szonda nem jut elég energiához, hogy a megszerzett adatokat továbbítsa a Földre. Persze az ameriakai űrhivatal munkatársai még így sem adják fel: a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) az Opportunity és a Spirit jelvadászata után immáron vizuálisan is kutat öreg elődje után.

A Mars Global Surveyort 1996 november 6-án lőtték fel. A Mars körül csaknem egy évvel később, 1997 szeptember 11-én állt pályára. Leszállása után, 1999 áprilisában kezdte meg a tudományos munkát. A tervek szerint két évig dolgozott volna, ám küldetését meghosszabbították 2001-ben, s még további két alkalommal.

A Mars Global Surveyor (MSG) 1997-bõl
Sok információt köszönhetünk neki. A Földre küldött 240 ezer marsi kép mellett a légkör elemzéséből kimutatta, hogy a Marson jelenleg globális éghajlati változások vannak. Tucatnyi bizonyítékot talált arra vonatkozólag, hogy szomszédunkon földtani léptékkel mérve nem is olyan régen víz volt. Ráakadt kiszáradt vízmosásokra, hajdani folyódeltára, eltemetett krátereket, kanyonokat talált. Az ő eredményei alapján jelölték ki az Opportunity leszállóhelyét, de a Mars mágneses terének vizsgálatával bizonyította azt is, hogy valaha arrafelé is volt egy olyan mágneses mező, amely védte a bolygót a gyilkos kozmikus sugárzásoktól.

A Mars Global Surveyor által küldött információk még évekig, ha nem évtizedekig adnak munkát a NASA elemzőinek. A szakemberek még keresik elveszett szondájukat, igyekeznek látatlanban is megmozdítani vagy életre kelteni – de nagyon kicsi az esély a sikerre. A szonda sokszorosan teljesítette küldetését, s ha az ember egyszer megveti a lábát a Marson, biztosan ráakadnak, és a megfeleő múzeumban kiemelt helyre kerül.

 

]]>