BBC America, négy részben fogják bemutatni a tudományos-fantasztikum történetét. Sok-sok olyan megszólalóval, akik különösen kedvesek lehetnek a mozifilmek, tévésorozatok kedvelőinek – mint például William ShatnerNathan Fillion, Zoe Saldana, David Tennant. A négy epizód a sci-fi négy népszerű témakörét fogja feldolgozni: az első epizód a robotokról, a második a világűrről, a harmadik a különféle inváziókról, a negyedik pedig az időről fog szólni. A sorozatot bemutató közlemény szerint a The Real History of Science Fiction filmeseket, írókat, színészeket, grafikusokat fog megszólaltatni, akik visszatekintenek a saját tapasztalataikra a sci-fivel kapcsolatban. A sorozat narrátora Mark Gatiss lesz, aki a Doctor Who egyik írója, a Sherlock egyik társalkotója, és színész is. A sorozat megmutatja, hogy a science-fiction miért nem pusztán egy zsáner… hanem a közönségének egy átjáró egy multiverzumba – amiben túlságosan könnyen is el lehet veszni.

Első rész: Robotok

Mi történik, ha a teremtményeink ellenünk fordulnak? Az élet megteremtésének gondolata a science-fiction születésétől fogva izgatta a közösséget, így a sorozat első epizódja ezt a vonalat fogja feldolgozni. Frankeinstein szörnyetegétől a Terminator robotjain át egészen a a cyberspace-ig fog tartani az utazás a BBC kalauzolásában. Bemutatják, hogyan született meg Rutger Hauer tolmácsolásában a sci-fi filmek egyik legnagyszerűbb beszéde a Blade Runnerben, vagy hogy Kenny Bakernek milyen kihívást jelentett R2-D2 szerepe. Megszólal Douglas Trumbull is, a 2001 Űrodisszea és a Blade Runner munkatársa, aki arról beszél, milyen új megközelítéseket használt a robotok designolása során. Beszélnek majd az eredeti Robocop készítői, William Gibson és még sokan mások a Battlestar Galactica és a Matrix készítőiig bezárólag.

Második rész: Világűr

Már Verne is játszadozott az ötlettel, hogy hogyan lehetne elhagyni a Földet, a Star Wars egy réges-régi, messzi-messzi galaxisban játszódik, Nichelle Nichols pedig Uhura szerepe után a NASA-nak segített női űrhajósjelöltek toborozásában. De az epizód utánajár annak is, hogy mi inspirálta az Avatart, hogyan volt képes Stanley Kubrick olyan hihetően ábrázolni a 2001 világát. Szó lesz a világépítés kihívásairól is a Dűne és a Mars trilógia kapcsán, és hogy aztán hogyan jutottunk el a Dark Star és a Firefly piszkos, használt világáig.

Harmadik rész: Invázió

Mi történne, ha idegenek landolnának a Földön? Mit lépnének erre az emberek? H.G. Wells Világok Háborúja regényétől a Függetlenség Napja mozifilmen át a Men in Black-en keresztül a District 9-ig sokféle megközelítése van a témának. David TennantDoctor Who dalekjairól és cybermanjeiről beszél ennek kapcsán, míg John Carpenter A dolog és Chris Carter az X-akták rejtőzködő idegenjeiről és a történetet körbelengő paranoiáról beszél. De szóba kerül az is, hogy mi van, ha a szörnyetegek valójában a mi teremtményeink? Phil Tippet bemutatja, hogyan készítették el a Jurassic Park dinoszauruszait. Persze nem minden idegennek kell rossz szándékúnak lennie – mint erre jó példát mutat az E.T. és a Harmadik típusú találkozások is.

Negyedik rész: Idő

Ahogy az űrutazás, úgy az időben való utazás is régi toposz a sci-fiben. Nem meglepő módon ebben az epizódban fog feltűnni a legtöbb Doctor Who-hoz kapcsolódó alkotó, mint Steven Moffat, David Tennant, Karen Gillian, de megszólal Neil Gaiman is. Edward James Olmos feltárja az általa a Blade Runnerben használt jövőbeli nyelv rejtett értelmét (ebből a „lófasz, nehogymár, te vagy a blade runner” jelentésével a magyar nézők tisztában lehetnek). De nem lehet nem megemlékezni a Vissza a jövőbe-trillógiáról sem, ha már az időről van szó. http://www.youtube.com/watch?v=AqtwMsfRpns A dokumentumsorozat főbb vendégei lesznek: William Shatner (Star Trek), Nathan Fillion (Firefly), Zoe Saldana (Avatar, Star Trek), Steven Moffat (Doctor Who), Richard Dreyfuss (Close Encounters of the Third Kind), Chris Carter (The X-Files), Ronald D Moore (Battlestar Galactica), John Landis (An American Werewolf in London, Schlock), David Tennant (Doctor Who), Christopher Lloyd (Back to the Future), Rutger Hauer (Blade Runner), John Carpenter (Dark Star, The Thing), Karen Gillan (Doctor Who), Neil Gaiman (The Sandman, Stardust), Kim Stanley Robinson (Mars Trilogy), Scott Bakula (Quantum Leap, Star Trek: Enterprise), Ursula K Le Guin (The Left Hand of Darkness), Syd Mead (Blade Runner), Kenny Baker (Star Wars), Anthony Daniels (Star Wars), Nichelle Nichols (Star Trek), Peter Weller (Robocop), Edward James Olmos (Blade Runner, Battlestar Galactica), és még sokan mások. Az első rész április 19-én kerül adásba.]]>