Doctor Who címszereplője egyszer újjászülethet-e női testben, vagy sem. Steven Moffat nem zárja ki ennek a lehetőségét. Az ötlet már a 80-as években is felmerült az akkori showrunner Sydney Newman részéről, ám akkor nem kapott zöld lámpát a BBC-től. Legutóbb tavaly októberben nyilatkozott Steven Moffat a kérdésről, akkor azt mondta, hogy:

A probléma ezzel az egész női Doktor vitával az, hogy mindenki csak egy “nőről” beszél – de sosem egy “férfit” választasz Doktornak, hanem egy bizonyos férfit válogatsz a szerepre, Egészen biztonyos vagyok abban, hogy egy showrunner – legyek az én vagy valaki más – nem azt fogja mondani, hogy “vegyünk fel egy nőt”; azt fogja mondani: “Ez az a személy, aki a Doktor lehet”.
Tavaly augusztusban egyébként Moffat még azt nyilatkozta, hogy ebben a pillanatban még nem érződött jó ötletnek a nemváltás, mert nem érezte úgy, hogy elegen támogatnák az elképzelést. Néhány napja maga Peter Capaldi nyilatkozta, hogy szerinte őt már nyugodtan válthatná majd egy színésznő a Doktor szerepében.

SPOILER!

SPOILER a kép után! [caption id="attachment_18059" align="aligncenter" width="600"]Chloe Dykstra Chloe Dykstra cosplayer Doctor Who jelmezben https://twitter.com/skydart[/caption] Moffat most is megszólalt a kérdésben: „Épp most mutattuk be a női Mestert. Feltűnik, és a Doktor semmit nem mond ezzel kapcsolatban, semmit nem reagál, a Doktor tökéletesen normálisnak érzi a helyzetet. Ez tehát egyáltalán nem lehetetlen, nem, ez teljesen attól függ, hogy ki a legalkalmasabb személy.” Ugyanakkor a nemek kérdése nem csak a kamerák előtt, hanem azok mögött is felbukkan. Például hat éve nem volt női forgatókönyvírója a sorozatnak. Moffat elmondása szerint pedig mindig is igyekezett tehetséges forgatókönyvírónőket megnyerni a sorozatnak, és női rendezőket is. És valahogy sosem sikerült neki. „Nem tudom, miért. Mindkét nemet üldözöm. Sok jó női forgatókönyvíró van. Azt hiszem, egy női hang fantasztikus lenne. De valahogy nincs szerencsénk az ügyben. Tele van egy mappám nőkkel – és mindannyian nemet mondtak!” Kivéve egyet, úgy tűnik – a 9. szezon egyik epizódját Catherine Tregenna fogja írni – ő a sorozat történetében az ötödik nő, aki Doctor Who-t ír. Ő amúgy a Law & Order: UK és a Torchwood sorozatokba is írt már.]]>