Ifj. Veress István szerkesztésében megjelent A sci-fi klasszikusai sorozat 3. kötete.

Az elbeszélések, novellák sokszínűsége nem csak a szerzők származására, a témaválasztásra utal, vagy a művek terjedelmében nyilvánul meg, hanem a kisepikák keletkezésének idejében (1939 – 1983) is korszakokat ölel át. Az előző két kötet magas színvonalát ez a gyűjtemény is követi. Aki szereti a klasszikus tudományos-fantasztikus irodalmat, a sajátságos nyelvezetet, a fordulatos, többszörös csattanóval befejeződő írásokat: ezúttal sem csalódik. A seholsincs bolygó a műfaj legnagyobbjai – Brian W. Aldiss, Harlan Ellison, Jean-Pierre Andrevon – és mások több évtizede nehezen hozzáférhető elbeszéléseiből kínál olvasnivalót. Van olyan szigorú kritikus, aki Best of Galaktikának, az antológiák antológiájának titulálta a sorozat korábbi darabját. Talán őt is kielégíti a kötet különleges csemegéje, hogy négy szerző (V. E. Van Vogt, Alfred Bester, Arthur C. Clarke, Philip K. Dick) egy-egy novellája magyar nyelven most jelenik meg először. Az első rész – Űrutazás – az emberiség örök vágyáról szól: elszakadni a Földtől és elindulni új világokat felfedezni. 1969-ig a Mars bolygót a tudósok lakhatónak vélték, a Mariner-4 űrszonda útja után már úgy tűnik, hogy ennek kicsi a valószínűsége. Két elbeszélés „marsi” témájú, 1969 előtt keletkezett. Az egyik egy túlélő kutató vérfagyasztóan bűbájos meséje (Az elvarázsolt falu), a másik (Richard Clayton különös repülése) egy 20 évre tervezett magányos űrutazás emberfeletti megpróbáltatásairól szól. A Théta bolygón pókszerű fémfaló oxigénkísértetek keserítik a gépekre utalt ember életét. Milyen jó is lenne, ha szabályozni tudnánk az égitestek mozgását (Várakozás)! Egy lírai hangvételű történetben álcázott robotnak vélik a visszahúzódó, de rendkívül értelmes kisfiút. Pedig csak hiba következett be egy hajtómű fő szektorában (Napkelte). A Jövő társadalma két elképzelés mentén képzelhető el. Milyenné válhat az emberiség a Nagy Atomháború után (A Rezervátum, Lót), vagy megússzuk a katasztrófát, de abban sem lesz sok köszönet (A hasonmások). Esetleg rendkívüli képességek birtokában lévő zseniális fiatalok (teleportáló, anyagátalakító, miniatűr androidépítő) megmenthetik a Földet, ha kibírják a rájuk háruló terhet. Az összeroppanás és a félelem borzalmas következményekkel járhat (Fényes csillag, gyémánt csillag). (Folyt. köv.)

 

+++

Tartalomjegyzék:

PROLÓGUS Eric Frank Russel: Az egyetlen megoldás (1956) ŰRUTAZÁS V. E. Van Vogt: Az elvarázsolt falu (1950) Jacek Savaszkiewicz: Várakozás (1978) Jurij Tupicin: Napkelte (1971) Robert Bloch: Richard Clayton különös repülése (1939) A JÖVŐ TÁRSADALMA Jean-Pierre Andrevon: A Rezervátum (1977) Alfred Bester: Fényes csillag, gyémánt csillag (1953) Damon Knight: A hasonmások (1952) Ward Moore: Lót (1953) VILÁGOK HARCA Brian W. Aldiss: Odakint (1965) Arthur C. Clarke: Erőfölény (1951) Harlan Ellison: Szája sincsen, úgy üvölt (1967) Aldo A. Rinaldi: Az idegenek (1973) A TÁVOLI FÖLD DALAI Josef Nesvadba: Az utolsó ítélet angyala (1962) Hoshi Shinichi: A Földről jött ember (1983) N.-Ch. Henneberg: A kísértetföld (1950) Philip K. Dick: A seholsincs bolygó (1953) EPILÓGUS Czesław Chruszczewski: A város (1976)

 

+++

Kiadó: Arión Kiadó Kiadás éve: 2011 Szerkesztő: ifj. Veress István Fordítók: Avarossy Éva, Zsengellér Annamária, Magyar Alfrédné, R. Török Piroska, Veres Mihály, Gyáros Erzsébet, Göncz Árpád, Békés András, Vámosi Pál, Borbás Mária, Benczik Vilmos, Lőrincz Irén, Erdős György, Szoboszlai Margit, Murányi Beatrix

Oldalszám: 280 Ára: 2690 Ft

 

]]>